Nordöstra Thailand

Nordöstra Thailand heter Isaan och delas upp i norra och södra Isaan. Isaan gränsar mot både Laos och Kambodja. Att provinsen gränsar mot grannlandet Kambodja i söder märks inte minst på det stora antal Khmer-ruiner som finns utspridda i provinsen.
Här, nästan 600 km öster om Bangkok ligger provinsen Si Saket.
Staden som tidigare hette Muang Khu Khan, fick sin dåvarande stadstitel 1759, när Ayutthaya var landets huvudstad. 1938 ändrades staden namn till Si Saket.
Silkes och bomullsplagg hör tillsammans med handgjorda korgar till provinsens typiska produkter och hantverk. Även om det mesta hantverksarbetet sker på landsbyggden går produkterna även att få tag på i någon av stadens souvenirbutiker.

Mo Ee Deang berget vid gränsen till Kambodja                En flodrestaurang på Had Koo Due floden i Ubon Rachtani

Mo Ee Deang berget vid gränsen till KambodjaFlodrestaurang på Had Koo Due floden som rinner genom Ubonrachtani


 

RELATERADE ARTIKLAR
Det här äter vi i Thailand
Som Tam (uttalas såmm tamm) är en sallad och är den mest berömda rätten från Isaan i nordöstra Thailand. Den har fått smeknamnet papaya pok-pok (uttalas påck-påck) vilket syftar på ljudet som uppstår då ingredienserna stöts i morteln. Denna mat är för den extreme chili-masochisten! Det går att öka chilimängden tills du har en skål eld och det är ändå äkta Som Tam.
Si Saket östra Thailand (Isaan)
Si Saket ligger i södra Isaan och gränsar i söder mot Kambodja. Isaan är den nordöstra delen av Thailand och består av totalt 19 provinser. Isaan ligger på Khoratplatån och avgränsas av Mekhongfloden i Norr och Öst. I söder gränsar provinsen till Kambodja och i väst till bergskedjan Phetchabun mot centrala Thailand. Isaan tillhör den mest outvecklade delen av landet och är också den fattigaste landsdelen. De flesta försörjer sig på jordbruk, framför allt risodling (klibbrisets hemort). Huvudspråket i området är isaan (liknar till en del laotiska), men thai är också utbrett.
Platsen där lyckliga hjärtan bor
Längs den laoitiska gränsen i nordvästra Thailand ligger Nakhon Phanom. Namnet som betyder bergens stad, fick man av Rama den förste och syftar på de massiva bergspartier som reser sig på den laoitiska sidan av gränsen. Maekongfloden utgör en naturlig gräns mot grannlandet och i dess närområde finns flera natursköna områden.
På spåret i Thailand
Populärt, annorlunda och mycket billigt att åka tåg i Thailand. Genom tågfönstret upplever du landet på ett mer folkligt sätt. Solen steker genom tågfönstret och de slitna skinnsätena i vagnen ger ifrån sig en mystisk doft. Vi är bara tre i hela 2-klassvagnen, och vinden från de vidöppna fönstren och dörrarna mot den thailändska landsbygden, får svepa runt i ett försök att få svettpärlorna att torka.

 

Nordöstra ThailandKorta fakta om Si Saket i Nordöstra Thailand

NamnChangwat Si Saket
AreaCa 8 840 km²
InvånareCa 1 500 000
BelägetNordöstra Thailand (Isaan)
ProvinshuvudortSi Saket


GrannprovinserRoi Et, Surin, Ubon Ratchathani och Yasothon
Provinsen gränsar även mot Kambodja.


Amphoe / Distrikt: Benchalak, Bueng Bun, Huai Thap Than, Kantharalak, Kanthararom, Khukhan, Khun Han, Mueang Chan, Mueang Si Sa Ket, Nam Kliang, Non Khun, Phayu, Pho Si Suwan, Phrai Bueng, Phu Sing, Prang Ku, Rasi Salai, Si Rattana, Sila Lat, Uthumphon Phisai, Wang Hin, Yang Chum Noi.

 
Populära destinationer: Somdet Phra Si Nakarin parken, Prasart Khao Phra Vihan, Prom Wihan vattenfallet och Wat Sa Kamphaeng Yai.


 

Vädret Ubon Ratchathani


Thailand idag ©