Khanom & Khao Sok


Varför inte besöka något nytt och mindre känt nästa gång du reser till Thailand? Khanom och Khao Sok i södra Thailand är med sin underbara natur väl värda var sitt besök. Vi på Thailand -idag ger här lite information om områdena.

Khanom ligger vid kusten på Thailands sydöstra udde och är ett lugnt område där paradisiska stränder ligger i linje med vackra berg i bakgrunden. Kontrasterna med höga berg, turkosblått vatten och öarna utanför är betagande.
Ao Khanom är den största bukten i sydöstra Thailand med ett fåtal pittoreska mindre hotell och restauranger som serverar genuina thairätter. Från Khanom kan man även åka på trevliga båtutflykter med möjligheten att se rosa delfiner.

Khao Sok ligger nästan på andra sidan kusten, västkusten, och är en gigantisk nationalpark med en uråldrig regnskog och ett unikt djur- och växtliv.
Nationalparken är med på Unescos världsarvslista och något man absolut inte får missa om man ändå är i regionen.

I djungeln finns över 200 djurarter och världens största blomma som heter Refflesian. Här har man möjlighet att se vilda tigrar, leoparder, apor och andra spännande djur. Ett trevligt sätt att ta sig fram i Khao Sok är att åka kanot längs med Sok-floden och vill man ha mer äventyr kan man vandra i djungeln med guide. I Khao Sok finns ett flertal enkla hotell och det finns även möjlighet att bo i bungalows som är byggda högt uppe i träden eller på s.k. ”Raft Houses” (flytande bungalows).

– Både Khanom och nationalparken Khao Sok är fantastiska platser; Khanom med sina kritvita stränder och Khao Sok med sin underbara natur. Man kan enkelt kombinera två dagar i Khao Sok med några dagar i Khanom och det är fortfarande relativt få turister här så vi vill gärna att fler ska upptäcka de här mindre kända men oerhört vackra omgivningarna, säger Nalinee Pananon, chef för Thailands turistbyrå i Stockholm.

Att ta sig till Khanom och Khao Sok:
Khanom ligger strategiskt mellan flygplatserna i Suratthani och Nakhon Si Thammarat varifrån det tar knappt två timmar till Kahnom med bil eller buss. Khao Sok ligger en tre timmars bil- eller bussresa västerut från Khanom, i närheten av Andamankusten.


Thailand idag ©